در نخستین روزهای سال ۱۴۰۴ خورشیدی، مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران به اکران سه مستند درباره فیلسوفان اسلامشناس و شیعهپژوه پرداخته است. این مستندها با عناوین «شرقی» درباره توشیهیکو ایزوتسو، «مستشرق» درباره هانری کربن و «حرفهای» درباره محمد علی امیر معزی، به بررسی زندگی و افکار این اندیشمندان پرداخته و با حضور پژوهشگران و علاقهمندان به فلسفه اسلامی، فضایی پر از دانش و تبادل نظر را ایجاد کرده است.
در نخستین روزهای سال ۱۴۰۴ خورشیدی، سه مستند درباره سه اندیشمند اسلامشناس و شیعهپژوه در مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران اکران شد.
این مستندها به ترتیب با عنوانهای «شرقی» روایتی از زندگی و افکار توشیهیکو ایزوتسو، «مستشرق» روایتی از زندگی و افکار هانری کربن و «حرفهای» روایتی از زندگی و افکار محمد علی امیر معزی است.
توشیهیکو ایزوتسو (۱۹۱۴-۱۹۹۳)، زبانشناس، فیلسوف و قرآن پژوه ژاپنی، در بیست سالگی زبان عربی آموخت و از این طریق با قرآن آشنا شد و در ادامه سیر مطالعاتی خود، در آثار و اندیشههای متفکران مسلمانی مانند ابن سینا، غزالی، ابن عربی و ملاهادی سبزواری نیز غور کرد. این اندیشمند ژاپنی چند سالی را در ایران به تدریس و تحقیق پرداخت. برخی از آثار وی که به فارسی ترجمه شده است عبارتند از: «خدا و انسان در قرآن»، «مفاهیم اخلاقی-دینی در قرآن مجید» و «آفرینش، وجود و زمان».
«مستشرق» مستندی است درباره زندگی و افکار هانری کُربَن (۱۹۰۳-۱۹۷۸) که او را در زمره شناختهشدهترین مفسران غربی حکمت و فلسفه ایرانی-اسلامی معرفی کردهاند. وی پس از پایان جنگ جهانی دوم، رهسپار ایران شد و افزون بر دو دهه پس از آن، هر سال، چند ماهی را در ایران به تدریس و تحقیق میپرداخت و بر شماری از اندیشمندان ایرانی تأثیر گذاشت. برخی از آثار وی عبارتند از: «چشم اندازهای معنوی و فلسفی اسلام ایرانی»، «روابط حکمت اشراق و فلسفه ایران باستان»، «از هایدگر تا سهروردی» و «تاریخ فلسفه اسلامی».
«حرفهای» درباره محمدعلی امیرمعزی (زاده ۱۳۳۴) شیعهشناس و قرآنپژوه ایرانی ساکن فرانسه است که در زمره جانشینهای هانری کربن در فرانسه بوده است. به گفته مسعود طاهری، کارگردان این سه مستند، «فیلم جستاری است از زندگی و آثار امیرمعزی و بحث شیعهپژوهی در دنیای حاضر و کارهایی که آقای امیرمعزی در این راستا انجام دادهاند.» طاهری این مستند را دنباله پروژه کُرَبن و ادامه مسیری عنوان کرده که از مستند «حرفهای» درباره ایزوتسو آغاز کرده است. در این سه مستند، گفتگو با شماری از اندیشمندان و پژوهشگران ایرانی و غیرایرانی صورت گرفته است. دستاورد طاهری برآمده از انجام سفرهای گوناگونی به کشورهای مختلف بوده است. نمایش این سه مستند در روزهای هفدهم، هیجدهم و نوزدهم فروردینماه ۱۴۰۴، ساعت ۱۵:۰۰، در مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران تنظیم شده است. دو روز نخست اکران این مستندها با استقبال خوب علاقهمندان همراه بوده است.
امروز سهشنبه روز اکران «حرفهای» در محل مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران خواهد بود. حضورِ علاقهمندان آزاد است.